Wat is personal branding als je op zoek bent naar een nieuwe baan?

jun 2022

 

Personal branding is jezelf neerzetten als een merk: jouw personal brand. Een merk dat moet opvallen tussen iedereen op de arbeidsmarkt. Dit kan je enorm helpen bij het vinden van jouw ideale baan. Maar wat houdt zo’n personal brand nou precies in? En hoe ga je aan de slag met personal branding? In deze blog lees je er alles over.

Emma Niederer Marketing & Communicatie Manager 010 - 790 7200 Specialisme(n): Management Team

DE BETEKENIS VAN PERSONAL BRANDING

Personal branding betekent het creëren van een merk van jezelf: jouw persoonlijke merk. Bij het ontwikkelen van een personal brand kijk je gericht naar jezelf. je ambities en en je strategie waarmee je jouw doelen wilt bereiken. Met een personal brand laat je zien wie je bent en waar je voor staat. Je maakt hierbij gebruik van je kennis, ervaring en persoonlijkheid om je te onderscheiden op de arbeidsmarkt. Kortom: jouw personal brand is eigenlijk het beeld dat je van jezelf wilt uitdragen.

Waarom is personal branding belangrijk?

Personal branding is belangrijk omdat je ermee duidelijk laat zien wie je bent. Met een sterke personal brand onderscheidt je je van alle anderen op de arbeidsmarkt. Dit kan je dus helpen bij de zoektocht naar een nieuwe baan. Bijvoorbeeld wanneer een toekomstige werkgever informatie over jou wilt opzoeken. Dan is het belangrijk dat hij of zij een goed beeld van jou heeft en dat zijn of haar perceptie klopt met de werkelijkheid. Het creëren van jouw personal brand brengt nog meer voordelen met zich mee, namelijk:

  • Je creëert duidelijkheid voor jezelf én anderen
  • Het zorgt voor focus in je persoonlijke ontwikkeling
  • Je weet beter wat je kunt en wilt
  • Je weet beter wat je carrièrestappen zijn en welke doelen je wilt behalen
  • Meer voldoening en zingeving
  • Je straalt meer zelfvertrouwen uit
  • Je vergroot de kans dat anderen zich jou herinneren

HET ABC VAN PERSONAL BRANDING

Het ABC van personal branding kan je helpen wanneer je aan de slag gaat met jouw personal brand. Het ABC van personal branding staat hier voor:

  • Apart
  • Betrouwbaar
  • Consistent

WEES APART

De A in het ABC van personal branding staat voor apart. Om op te vallen op de arbeidsmarkt is het belangrijk om jezelf te onderscheiden. Waarom ben juist jij geschikt voor die bepaalde functie? Wat zijn jouw unieke kwaliteiten? Welke soft skills heb je? En wat is jouw authenticiteit? Dit zijn vragen die je jezelf kunt stellen wanneer je jouw personal brand opstelt. Let hierbij wel op dat je niet overdrijft en dichtbij jezelf blijft.

WEES BETROUBAAR

De B van het ABC van personal branding staat voor betrouwbaarheid. Bij betrouwbaarheid gaat het om jouw herkenbare, constante factor. Je toekomstige collega’s moeten natuurlijk op jou kunnen bouwen. Zorg er dus voor dat je geloofwaardig overkomt tijdens je sollicitatiegesprek.

WEES CONSISTENT

De C van het ABC staat voor consistentie. Het is belangrijk dat je consistent handelt naar jouw personal brand. Hierbij is het dus ook belangrijk dat alle informatie die over jou te vinden is, past bij jouw personal brand. Wees consistent in de informatie en uitingen die je zelf of anderen over jou verspreiden en zorg ervoor dat dit jouw persoonlijke merk niet tegenspreekt.

Tip: maak een leuke elevator pitch over jezelf, waarin je jezelf in een paar zinnen probeert te verkopen.

Het ABC van personal branding kan jou helpen bij het creëren van jouw personal brand. Belangrijk is dat je jouw merk uitstraalt en dat anderen dit ook kunnen zien.

Meer weten over personal branding?

Wil je meer weten over personal branding? En hoe dit jou kan helpen bij het vinden van een nieuwe baan? Neem gerust contact op met ons. Kijk ook eens tussen onze vacatures of stuur een open sollicitatie. Wij helpen je graag in je zoektocht naar de ideale baan voor jou. Think hard. Work smart.