Wat is analytisch vermogen en bezit ik het?

jun 2022

 

Tijdens je zoektocht naar een nieuwe baan zie je in veel vacatures dat analytisch vermogen of analytisch denken vereist is. Maar wat is analytisch vermogen precies? En hoe zorg je dat je deze soft skill het beste naar voren brengt tijdens je sollicitatie? In deze blog lees je er alles over.

Emma Niederer Marketing & Communicatie Manager 010 - 790 7200 Specialisme(n): Management Team

De betekenis van analytisch vermogen

Analytisch vermogen is dat je complexe situaties begrijpt en kunt oplossen door informatie te verzamelen en analyseren. Analytisch vermogen wordt ook wel analytisch denken genoemd. Wanneer je beschikt over analytisch vermogen ben je in staat om weloverwogen beslissingen te nemen. Je denkt probleemoplossend omdat je een vraagstuk vanuit verschillende perspectieven kunt bekijken. Tenslotte ben je in staat om het vraagstuk van bovenaf te bekijken en analyseren en kun je de bijzaken goed onderscheiden van de hoofdzaken. Analytisch vermogen zie je terug bij veel verschillende functies, zoals Mechanical engineer of BIM modelleur.

Soorten analytische vaardigheden

Om te weten hoe je analytisch vermogen op de juiste manier laat zien tijdens je sollicitatie, is het ook belangrijk om te weten welke analytische vaardigheden er zijn. Er zijn heel veel analytische vaardigheden. Wij lichten 4 belangrijke toe:

Onderzoeken

Bij onderzoeken gaat het erom dat je nagaat welke relevante informatie je nodig hebt om het probleem of vraagstuk op te kunnen lossen. Bij onderzoek maken we onderscheid tussen desk en field research. Kun je je benodigde informatie halen uit bronnen die je vanachter je bureau kunt raadplegen? Of moet je zelf een onderzoek opzetten om de juiste informatie te verzamelen?

Analyseren van data

Voor het vaststellen van het probleem en het bedenken van een oplossing is data nodig. Met jouw analytisch vermogen ben je in staat kwalitatieve data te verzamelen en te vergelijken. Hierop baseer je uiteindelijk de oplossing voor het vraagstuk. Door dit te baseren op feiten uit data beperk je de risico’s.

Creativiteit

Om tot de juiste oplossing te komen, is een juiste dosis creativiteit nodig. Het kan natuurlijk voorkomen dat sommige situaties niet alleen met data opgelost kunnen worden. Dan is het belangrijk dat je je creatieve brein kunt gebruiken om out-of-the-box te denken.

Communicatie

Bij het maken van je analyses is het natuurlijk ook belangrijk om effectief over je bevindingen te kunnen communiceren. Dit geldt voor zowel je bevindingen als oplossingen die je gevonden hebt en zowel fysiek als op papier. Denk bijvoorbeeld aan presentaties, maar ook aan rapportages die je opstelt.

Heb ik analytisch vermogen?

Om er zeker van te zijn dat je analytisch vermogen hebt, kun je jezelf de volgende vragen stellen:

 • Zie ik snel de kern of essentie van een probleem of vraagstuk?
 • Kan ik hoofdzaken en bijzaken onderscheiden?
 • Wanneer ik een keuze heb gemaakt, weet ik dan welke consequenties dit heeft?
 • Kan ik snel verbanden leggen?
 • Kan ik pas oordelen wanneer ik het probleem van meerdere kanten heb bekeken?
 • Kan ik doorvragen en luisteren om alles te weten te komen wat ik nodig heb?
 • Baseer ik mijn keuzes op feiten?
 • Denk ik veel na voordat ik een beslissing neem?
 • Word je wel eens bestempeld als besluiteloos?

 

Zo toon je analytisch vermogen aan tijdens je sollicitatiegesprek

Wanneer analytisch vermogen als vereiste in een vacature staat, is de kans groot dat hier ook naar wordt gevraagd tijdens je sollicitatiegesprek. Hoe kun je dit dan aantonen? Voorbeelden uit de praktijk kunnen je hierbij helpen. Vragen die je kunt verwachten, zijn bijvoorbeeld:

 • Kun je hoofd- en bijzaken onderscheiden? Zo ja, waar blijkt dat uit?, gebruik dan de STARR-methode om een voorbeeld uit de praktijk te omschrijven: wat was de situatie, wat was jouw taak, welke actie heb je uitgevoerd, wat was het resultaat en wat heb je ervan geleerd (reflectie).
 • Als een probleem of vraagstuk zich voordoet, hoe zou je dit dan aanpakken? Geef hierbij antwoord waaruit blijkt dat je niet zomaar een oplossing kiest.
 • In hoeverre gebruik je de input van anderen bij het oplossen van een probleem of vraagstuk naast je eigen ideeën?

Tip: besteed niet alleen aandacht aan analytisch vermogen tijdens je sollicitatiegesprek, maar geef het ook een plekje op je cv. Verwerk het bijvoorbeeld in je eerdere werkervaring.

Teqoia en analytisch vermogen

Bij Teqoia vinden we soft skills, zoals analytisch vermogen, erg belangrijk. We kijken niet alleen meer naar de jaren werkervaring en iemand zijn opleiding. We focussen ons op wie iemand is en welke soft skills iemand bezit. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan time-management, communicatie en persoonlijk leiderschap. Soft skills maken een persoon uniek. Ben je op zoek naar een baan waar je jouw analytisch vermogen kunt inzetten? Bekijk dan snel onze vacatures, stuur een open sollicitatie of neem contact met ons op.